Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSП`ятниця, 26.04.2024, 21:31

Петриківська філія Петриківського опорного закладу освіти І-ІІІ ступенів Петриківської селищної ради


Share |
Твоя мова
Выбрать язык / Choose language:
Russian
English
French
German
Japanese
Italian
Portuguese
Spanish
Danish
Chinese
Korean
Arabic
Czech
Estonian
Belarusian
Latvian
Greek
Finnish
Serbian
Bulgarian
Turkish
Меню сайту
Дніпропетровщина
Точний час
Храм
 СВЯТО-ПОКРОВСЬКИЙ СОБОР
Цікавинки
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 118
Статистика




Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Cьогодні були на сайті

Гість,

Головна » 2011 » Січень » 21 » "Концепція мовної освіти в Україні" розрахована на просування російської мови
17:47
"Концепція мовної освіти в Україні" розрахована на просування російської мови

У Львівському національному університеті імені Івана Франка вважають, що прийняття запропонованої Міносвіти "Концепції мовної освіти в Україні" призведе до русифікації української освіти

Про це йдеться у відкритому листі університету із зауваженнями та пропозиціями щодо тексту окремих розділів проекту "Концепції мовної освіти в Україні".

Як зазначається у листі, проект "Концепції мовної освіти в Україні" у запропонованому для громадського обговорення Міністерством освіти варіанті не можна ухвалювати, через його суперечність з нормами чинного закону про мови та положеннями "Європейської хартії регіональних мов або мов меншин", згідно з якою будь-які заходи щодо розвитку територіальних мов мають здійснюватися "без шкоди для викладання офіційної мови держави".

У Львівському національному університеті вважають, що концептуальні засади зазначеного проекту скеровані першочергово на створення привілейованого стану однієї, а саме російської мови, та суттєво обмежують сфери вживання української мови як державної.

При цьому, наголошується у листі, зміст задекларованої "Концепції мовної освіти в Україні" є спробою реанімувати імперську мовну політику, яку більшовицька система силоміць впроваджувала в Україні. Про це свідчить намагання авторів проекту реанімувати анахронічне поняття "мова міжнаціонального спілкування", існування якого в державах унітарного типу є абсолютно безпідставним, бо всі сфери міжнаціональної комунікації забезпечує державна мова.

Також у листі зазначається, що окремі положення проекту є голослівними, необґрунтованими, а у деяких випадках елементарно безграмотними.

"Закладене в основу концепції твердження, що російською мовою "вільно володіє більшість мешканців нашої країни", ані фактично, ані змістовно не відображає реальної соціолінгвістичної ситуації. Варто нагадати, що в Україні з 1991 року російська мова не є обов’язковим навчальним предметом для всіх шкіл, а тому рівень «вільного володіння" з цього часу забезпечують лише російськомовна естрадна та мас-медійна продукція здебільшого сумнівної якості", - йдеться у листі.

Загалом проект "Концепції мовної освіти в Україні", як і законопроект "Про мови в Україні" №1015-3, не передбачає врегулювання мовного питання, а поглиблює поділ у суспільстві та збільшує штучно створену напругу між носіями різних мов, підкреслюється у зверненні Львівського національного університету.

За матеріалами: Освіта.ua

Переглядів: 584 | Додав: sohik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
-
Головна » »
Переглядів: | Додав:
Міні профіль
Гость

Повідомлення:

Група:
Гості
Час:21:31

Гість, ми раді вас бачити.
Будь ласка зареєструйтесь або авторизуйтесь!
Наша адреса

51800

Дніпропетровська обл.

Петриківський район

смт. Петриківка

вул. Шевченка б.3

тел. 2-17-85
Щоденик
Електронні щоденники
 «Для Вас батьки»
Сайти Петриківщини
Пошук
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Copyright MyCorp © 2024