Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSЧетвер, 28.03.2024, 12:30

Петриківська філія Петриківського опорного закладу освіти І-ІІІ ступенів Петриківської селищної ради


Share |
Твоя мова
Выбрать язык / Choose language:
Russian
English
French
German
Japanese
Italian
Portuguese
Spanish
Danish
Chinese
Korean
Arabic
Czech
Estonian
Belarusian
Latvian
Greek
Finnish
Serbian
Bulgarian
Turkish
Меню сайту
Дніпропетровщина
Точний час
Храм
 СВЯТО-ПОКРОВСЬКИЙ СОБОР
Цікавинки
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 118
Статистика




Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Cьогодні були на сайті

Гість,

Головна » 2010 » Вересень » 10 » Близько 35 тисяч дітей не змогли потрапити до першого класу
12:34
Близько 35 тисяч дітей не змогли потрапити до першого класу
Якщо в невеликих містах і селах для цього принаймні вистачає місць, то в Києві ситуація складніша

   Після бебі-буму в середині 2000-х групи переповнені. На сьогодні, за інформацією ГУ освіти і науки Києва, в місті функціонують 474 дитсадки, 84 школи-садки та 5 навчально-виховних комплексів.

Дитсадок не для всіх

   Тепер всі маленькі українці в обов'язковому порядку повинні будуть відвідувати дитячий садок. Але, якщо в невеликих містах і селах для цього принаймні вистачає місць, то в Києві ситуація складніша. Після бебі-буму в середині 2000-х групи переповнені. На сьогодні, за інформацією ГУ освіти і науки Києва, в місті функціонують 474 дитсадки, 84 школи-садки та 5 навчально-виховних комплексів. При цьому вони охоплюють тільки 85 тисяч дітей до 6 років, а, згідно з даними статистики, в місті близько 120 тисяч дошкільнят. Виходить, що ще 35 тисяч дітей не можуть потрапити в садок.

   Куди підуть вчитися ті, кому не вистачить місць у групах, поки не зрозуміло. Але батьки вже сьогодні побоюються, що не зможуть віддати своїх малюків у дошкільні заклади.

- Я старшого сина влаштовував в садок з проблемами. Довелося навіть заплатити кругленьку суму, щоб його прийняли, - каже киянин Дмитро Єрмаков. - Думали, молодший обійдеться без садка, але тепер, боюся, доведеться бігати кабінетами райвно, щоб влаштувати і його.

   При цьому керівництво дитячих садів проблему не заперечує. Директор Раїса Пелих говорить, що зараз її садок у центрі столиці переповнений вщерть.

- У нас кожна група заповнена, і ми не можемо прийняти жодної дитини. Особливо ця проблема актуальна для дітей 5-6 років. У таких групах знайти місце складніш за все, - говорить вона. - Річ у тому, що за нормами у групі дитсадка не може бути 30-35 дітей. Як правило, їх 25. І перевищувати цю норму не можна.

   Педагоги солідарні в тому, що тепер дитсадкам Києва необхідна державна програма розвитку.

  - У нас немає навіть приміщень для того, щоб розмістити всіх бажаючих, - говорить методист дитсадка № 61 Олена Кононенко. - Дитсадок розрахований на 8 груп. У нас є певна кількість парт, ліжок. Зрештою, на всіх не вистачить навіть вихователів.

 Але поки державну програму розвитку дошкільних установ ще не розробили.

Народжують більше, а вчити ніде

   Особливо гостро бракує місць для навчання діток у районах активної забудови. Здаючи новий будинок або комплекс будинків, будівельники повинні забезпечити їх інфраструктурою - школа, дитсадок. Але в останні роки нічого цього не робиться. Тому й важко тепер жителям Лівого берега прилаштувати своїх чад.

- При перегляді бюджету необхідно закладати більше коштів на розвиток системи дошкільних установ, - вважає радник президента з гуманітарних питань Віталій Журавський. - Якщо дитсадків не вистачає, їх потрібно будувати. І, думаю, це питання буде вирішено в Києві. У цілому зміна системи освіти - це правильний крок. Україна наслідує досвід Європи.

Тим часом не можна забувати про те, що народжуваність у місті, на щастя, з кожним роком зростає - кількість новонароджених збільшується на 2-3 тисячі, а це означає, що дефіцит місць у дитсадках буде тільки збільшуватися. Додамо до цього, що великий приріст діток відчувається через трудову міграцю молодих сімей з регіонів до столиці. При цьому за останні кілька років у місті було відкрито всього 7 дитсадків, які по максимуму можуть забезпечити місцями близько 3000 дітей.

Силоміць до дитсадків заганяти не будуть

- Коли готувався проект змін до закону про освіту, з'ясувалося, що 93 відсотки українських дітей 5-6 років відвідують дитячі садки, - розповів Борис Жебровський, заступник міністра освіти і науки України. - Ця цифра говорить про те, що батьки дошкільнят розумніші за багатьох чиновників, які беруться обговорювати теми освіти. Залишається всього 27 тисяч п'яти-, шестирічок на всю країну, які не відвідують дитсадки. Однак, підкреслюю, в законі не написано про обов'язкове відвідування дошкільних закладів - мова йде про обов'язкову дошкільну освіту. Ніхто не збирається силоміць заганяти малюків до дитсадків. Вони можуть сидіти з бабусями-нянями вдома, відвідуючи підготовчі групи - по 2 години на день - під час проведення занять.

   До речі, документ, що свідчить про отримання дошкільної освіти, буде називатися психолого-педагогічною карткою, у якій адміністрації дошкільних закладів випишуть рекомендації для шкільних вчителів. Зокрема, поінформують про ознайомлення дитини з азами дошкільної програми, а також про її здібності та психологічні особливості. Подібні програми існують у більшості країн Європи.


За матеріалами: kp.ua
Переглядів: 641 | Додав: sohik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
-
Головна » »
Переглядів: | Додав:
Міні профіль
Гость

Повідомлення:

Група:
Гості
Час:12:30

Гість, ми раді вас бачити.
Будь ласка зареєструйтесь або авторизуйтесь!
Наша адреса

51800

Дніпропетровська обл.

Петриківський район

смт. Петриківка

вул. Шевченка б.3

тел. 2-17-85
Щоденик
Електронні щоденники
 «Для Вас батьки»
Сайти Петриківщини
Пошук
Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Copyright MyCorp © 2024